In deze blog vertelt Roger, technisch directeur van Fenêtre Online Solutions, wat een low-code tool kan betekenen voor je organisatie en waar je op moet letten als je een dergelijk tool selecteert.
Low-code is een softwareontwikkelmethode waarbij grote delen van de software worden gegenereerd op basis van visuele schema’s en definities. Zelf heb ik de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan met dit soort tools en er enorm veel van geleerd. Ook anderen hebben de potentie gezien en het aantal low-code mogelijkheden is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Is low-code de heilige graal van softwareontwikkeling?
In de IT-wereld wordt nog steeds veel gedetacheerd op basis van ‘uurtje factuurtje’. Weinig innovatief en vaak weinig efficiënt. De ICT-detacheerder heeft logischerwijs weinig op met het businessmodel om in zo weinig mogelijk uren zoveel mogelijk werk te verrichten. Efficiënt werken zit niet inherent in de projectaanpak. Software wordt weinig hergebruikt over de projecten heen en ontwikkelaars ontwikkelen vaak software die allang bestaat of gegenereerd kan worden. Organisaties zijn vaak al blij als de klus goed geklaard wordt, maar dat het factoren goedkoper en met minder risico kan, weten ze meestal niet: een gemiste kans!
Als je garanties geeft over de te leveren resultaten, dan moet je slim en agile werken. Denk hierbij aan zaken als het toepassen van de Scrum-aanpak, intensieve kennisdeling, het hergebruiken van software over projecten heen, gebruik van AI, intensieve softwaregeneratie en het toepassen van open source of betaalde modules, al dan niet in de cloud. Een goed low-code platform ondersteunt deze mogelijkheden en zorgt daardoor voor een enorme versnelling van softwareontwikkeling. Ontwikkelaars kunnen zich zo richten op de lastige onderdelen en klanten zien hierdoor in een vroeg stadium al resultaat, zodat je echt agile kunt samenwerken.
Dit klinkt natuurlijk prachtig, maar er zijn ook nadelen; zorg in ieder geval dat je niet vastkomt te zitten aan je low-code tool. Een goed low-code tool genereert softwarecode in een professionele taal zoals C# of Java, die ook zonder de tool zelf onderhoudbaar en aanpasbaar is. Onafhankelijkheid is dus een belangrijk selectiecriterium. Zo zit je nooit vast aan één leverancier die opeens zijn voorwaarden aanpast, prijzen verhoogt of, erger nog, failliet gaat.
Niet iedere medewerker wordt blij van low-code. Dat hangt vaak af van de flexibiliteit en de werkwijze van het gekozen platform. Ontwikkelaars willen wél gebruikmaken van dit soort tools, mits deze aan de juiste eisen voldoen.
Leuke woorden, maar wat betekent dit concreet? De gegenereerde code moet in elk geval modulair zijn opgezet, bij voorkeur op basis van functionele domeinen. Daarnaast moet de code opnieuw gegenereerd kunnen worden zonder bestaande aanpassingen te overschrijven. Het moet ook mogelijk zijn om de meer complexe problemen te coderen in plaats van te tekenen, omdat dat vaak uiteindelijk efficiënter en beter onderhoudbaar is.
"Anders gezegd: met een low-code tool wil je domme werkzaamheden automatiseren en de intelligente werkzaamheden zo goed mogelijk ondersteunen zonder nadelen."
Sommige low-code leveranciers schetsen een te eenvoudige weergave van de werkelijkheid waarin interne medewerkers zelf even een applicatie in elkaar zullen klikken. Voor informatieanalisten en ontwikkelaars zal dat zeker gelden. Verwacht echter niet dat financieel medewerkers snel een echt professionele applicatie in elkaar kunnen klikken. Ik heb low-code applicaties gezien die hele serverparken platgooiden omdat ze niet door een professional waren gemaakt.
Ook met low-code blijven goede informatieanalisten en mensen met een ICT-helicopterview noodzakelijk; experts die kunnen structureren. De 'garbage in, garbage out'-regel geldt ook hier. Geloof dus niet in sprookjes; IT is en blijft een vak.
De grotere low-code businessapplicaties zijn complexe software met honderden tabellen en duizenden business rules. Kies daarom geen tool die net op de markt is en zich nog niet bewezen heeft. Kijk bij de selectie niet alleen naar de ontwikkeling van de applicatie, maar ook naar het beheer. Het beste devies hier is: doe een test met meerdere low-code tools op een wat complexere casus, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Wat kosten deze tools nu eigenlijk? Het verschil is groot. Let bij de keuze vooral op het type prijsmodel, bijvoorbeeld of het een gebruiker gebaseerde licentie is en wat de jaarlijkse kosten zijn. Houd qua aantallen rekening met waar u over 10 jaar wilt staan met uw organisatie en ook met eventuele externe gebruikers die gebruikmaken van de applicatie.
Ons eigen Silicon Low Code platform bestaat uit een eenmalige prijs, gebaseerd op de initiële projectomvang, met een jaarlijkse vaste fee voor nieuwe versies, fixes en security updates. Als een project 2x of meer sneller kan worden ontwikkeld, dan scheelt dat aanzienlijk in de overall prijs en er kan gegroeid worden zonder extra kosten. Een fijn vooruitzicht.
Low-code biedt enorm veel voordelen en de mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Het maakt onderscheidend maatwerk weer betaalbaar, zonder veel risico en het is leuk werken. En in tegenstelling tot veel standaardsoftware sluit het perfect aan op de specifieke wensen van medewerkers en relaties. Onze conclusie is dan ook: binnen de juiste randvoorwaarden kan low-code zeker in de buurt komen van de heilige graal van softwareontwikkeling.
Onze jarenlange ervaring met het ontwikkelen van low-code maatwerksoftware hebben we samengebracht in het Silicon Low Code platform. Zonder vendor lock-in, met standaardcomponenten, uitgebreide softwaregeneratie, een Agile proces en focus op de juiste zaken, leveren we goed passende en zeer gebruikersvriendelijke software. En dat minstens 3 keer sneller dan ouderwets maatwerk. Zo kunnen onze klanten en hun relaties snel aan de slag met software die werkt, want daar gaat het uiteindelijk om. Ons advies: probeer het een keer en wees positief verrast.
Overweegt u low-code voor uw organisatie?